Blog

Mevrouw de huisbaas, mag mijn vriendje komen logeren?

Ik was zeventien en verruilde mijn ouderlijk huis voor een studentenkamer op Uilenstede, de grootste studentencampus van Noord-Europa. Inmiddels zijn we twee jaar en een appartement verder, en heb ik een grote collectie aan herinneringen. Via een studiegenoot kom ik in contact met Lenie-Anne (19) en zij woont in een christelijk studentenhuis in Ede. Ik zoek haar op om te kijken wat de verschillen zijn tussen mijn studentenleven en dat van haar.

Lenie-Anne studeert communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en ze is gelovig. Waar ik mijn woonkamer, die te smerig was voor woorden, deelde met dertien anderen, woont Lenie-Anne met drie meiden in een zeer lieflijk huis dat gelegen is op een boerderij. Naast deze tegenstelling in woonruimte, zijn er nog veel meer verschillen.

Links: het huis van Lenie-Anne. Rechts: Uilenstede

Links: het huis van Lenie-Anne. Rechts: Uilenstede

”Goed overleg doet wonderen”

Het huis
De huidige samenstelling van het christelijke studentenhuis is tot stand gekomen doordat de huisbaas een bericht plaatste op de Facebookpagina van CHE. Ze zocht eerstejaarsstudenten en zo werd het huis gevuld. Lenie-Anne vertelt me dat er enkele regels zijn vanuit de huisbaas, waaronder de regel dat er geen jongens mogen blijven slapen. Althans, aan het begin. Lenie-Anne: ‘Goed overleg doet wonderen.’

Dat is nog eens wat anders dan jongens mee kunnen nemen tot je er genoeg van hebt. Er werd bij mij niets gecontroleerd en ik kon doen waar ik zin in had. Dat ik de kamer met allerlei mankementen opleverde aan de volgende, maakte niets uit. Niemand keek ernaar om en degene die mijn kamer overnam kon niet wachten tot hij de sleutels kreeg.

Keuken in Ede + keuken Uilenstede

Links: een deel van de keuken van Lenie-Anne. Rechts: de uitgeleefde keuken op Uilenstede

Jongens
Lenie-Anne heeft een vriend. Ook hij is gelovig en dat is maar goed ook. Een relatie met iemand die niet gelovig is, is voor haar geen optie. ‘Je kunt dan het belangrijkste in je leven niet delen met degene waar je van houdt, en dat wil ik niet.’

Waar Lenie-Anne het als vereiste ziet dat haar vriend gelovig is, wil ik dat mijn vriend zo ongelovig is als het maar kan. Ik kan me niet voorstellen dat ik op zondagochtend vroeg mijn bed uit moet voor een kerkbezoek, terwijl mijn kater van de vorige avond net op komt zetten.

Gang op Uilenstede + woonkamer Ede

Links: de eenzame gang op Uilenstede. Rechts: de vriend van Lenie-Anne is op bezoek

Feesten
Ik ben inmiddels redelijk ingeburgerd in Amsterdam en ik kijk dan ook nergens meer van op. Op een ochtend stapte ik de lift van mijn studentenhuis in, waar ik een kotsende student tegenkwam. Eenmaal beneden liep hij lachend de lift uit en vervolgde zijn weg naar college. Ik hoorde hem nog net zeggen: ‘Dat laatste biertje had ik beter kunnen laten staan gisteren.’ Ineens herinnerde ik me die stevige bass die me vannacht bijna mijn bed uit trilde. Zo te horen was het feestje van mijn bovenburen geslaagd.

Lenie-Anne: ‘Hier in huis drinken we weleens bier, maar zo erg als wat je beschrijft, wordt het niet.’ Hoewel de huisgenoten van Lenie-Anne weleens een feestje bezoeken van christelijke studentenvereniging Navigators, vermijdt Lenie-Anne deze feestjes liever. Ze heeft niets tegen de feestjes, maar er is wel een risico dat er popmuziek gedraaid wordt met foute teksten. ‘Dat zijn teksten die tegen de Bijbel in gaan, en dat is voor mij een reden om niet te gaan.’ Ondanks dat Lenie-Anne de feestjes zelf liever niet bezoekt, geeft ze aan dat het echt niet ‘All Ede Braaf’ is. ‘Op de feestjes van de studentenvereniging schijnen mensen ook gewoon drugs te gebruiken.’

Het balkon op Uilenstede na een feestje

Seks
Hét onderwerp waar iedere niet-christen het met een christen over wil hebben. Is het nou waar dat je als christen wacht tot het huwelijk? Kom je dan echt nooit in de verleiding? Ik hoor mijn vriendinnen en mezelf al een gesprek voeren, waarin we minstens zes keer zeggen: ‘Dat zou ik echt nóóit volhouden’.

”One-night-stands opduikelen op feestjes, zit er dus niet in”

Zowel Lenie-Anne als haar huisgenoten geven aan dat seks iets is wat je bewaart voor het huwelijk. En áls je het dan voor het huwelijk doet, zorg dan dat je jezelf bewaart voor één persoon. One-night-stands opduikelen op feestjes, zit er dus niet in.

En tot slot… De dood
Ik als niet-christen ben ongelooflijk bang voor de dood. Van het idee dat er na de dood niets meer is, word ik enorm bang. Ik zou willen dat het leven oneindig lang duurt.

Zo gestrest als ik ben over doodgaan, zo rustig zijn Lenie-Anne en haar huisgenoten hierover. God belooft een nieuwe wereld, dus slechter dan het nu is, kan het niet worden. Als christen weet je dat je in de hemel komt. Lienke, de huisgenoot van Lenie-Anne zegt: ‘Als ik zou weten dat de hemel er niet was, zou ik misschien wel meer leven met het idee dat het allemaal niet boeit wat ik doe. Er zou daarna dan toch niets meer zijn.’ Ze zou dus meer leven zoals ik.

Al het beeldmateriaal heb ik zelf geschoten

Post a Comment